Kembara mencari Wadi

Kembara mencari Wadi

sehari selembar benang..

Alhamdulillah...syukur ke hadrat-Nya masih diInayahkan dengan udara untuk bernyawa...masih dikurnia kudrat untuk dimanfaat..masih diberi waktu untuk mencari ilmu.. masih dikurnia harta untuk dibelanja..masih dikekalkan keluarga untuk dicinta..dan masih ditetapkan iman untuk bergelar umat Kekasih-Nya,selawat dan setinggi syukur dapat hidup di akhir zaman sebagai seorang umat Pemimpin Teragung ,kekasih yang dirindui Abu al-Qasim-Muhammad SAW...


Gembira dalam kepenatan..itu sahaja yang dapat diungkapkan..mula mendapat ilham untuk mengarang satu research mengenai Makanan Terubah Genetik dari dudut Pandangan Islam..tamar dalam kotak yang baru dibeli menjadi asbab dikurniakan idea ni..harap-harap dapat istiqamah..amin..

makanan..kata sorang guru di malaysia dulu..akhir zaman ni,banyak yang syubhah dari yang yakin halal..dan dalam yang halal pun..berapa yang baik untuk dimanfaatkan oleh manusia..contoh..potato chips,sememangnya ia halal..tambah meyakinkan kita bila ada cop JAKIM atau sekarang dah dinamakan Halal Development Corporation ( HDC )..tapi,monosodium glutamate (ajinomoto) yang jadi ramuan produk tu seperti mana kita sedia maklum,membawa kepada kemudharatan..Justeru,formulanya di sini..menurut Islam..merujuk kepada kaedah Saddu az-Zarai'i,cegah segera dan elak perkara yang berpotensi membawa mudharat..contoh,tutup lubang di tengah jalan raya..untuk elak mudharat kepada diri kita dan kepada orang lain..


Begitu juga halnya dengan makanan terubah genetik ni..jangan dah kena diabetis baru nak minum teh tak ada gula..kari memang tak ada orang letak gula..tapi air teh kalau tak letak gula..apa bezanya dengan air kolah?

Bezanya cuma air kolah,sah digunakan berwudhu'..tapi air teh blum pernah orang buat wudhu'..dah panjang tamsilannya..semoga kita boleh manfaatkan sama-sama untuk saling mengingatkan antara kita sesama Muslim.


Hari ni jugak pegi jalan-jalan sekitar Azhar,Husin dengan 'Atabah..ni lagi satu tanda kesempurnaan ciptaan Allah ( manusia dan ragamnya ) sepertimana Firman al-Khaliq dalam Surah at-Tin ayat 4..tapi kita jarang bersyukur bila dapat nikmat..berapa orang antara Muslim yang meluangkan masa selepas solat untuk mengucapkan ALHAMDULILLAH..berapa orang pula antara kita yang iltizam dengan amalan baca doa selepas bangun tidur..benarlah Firman-Nya...Sadaqallahul 'Azim..amat sedikit hamba-Nya yang bersyukur..siapa golongan yang selebihnya?

Tak lain tak bukan adalah hamba yang kufur nikmat..kita jadi hamba pun masih gagal..macam mana mampu nak jadi pemimpin berjaya..berjaya dalam erti kata dunia dan susah tentu akhirat yang dicari..buktinya..betul ke kita hamba Allah?

Seorang hamba..bila dipanggil atau diseru tuannya..maka akan bergegas dia mencari tuannya..bagaimana kita ketika mendengar azan?

Dimana kita hari ini..kasihkan dunia dan takut mati adalah asbab kelemahan Muslim hari ini.sebagaimana sabda Rasulullah..mafhumnya..akan Allah campakkkan sifat WAHN dalam diri manusia sehingga hilang rasa gerun musuh kepadanya hilang,puncanya...kita menyimpan penyakit 2 serangkai yang kronik iaitu KASIHKAN DUNIA dan TAKUTKAN MATI..sabda Nabi mafhumnya ( setiap umat baginya fitnah,dan fitnah kepada umatku adalah harta )..dan Firman Allah dalam surah al-Ankabut ayat 64 mafhumnya (dan tiadalah kehidupan di dunia melainkan hanya sia-sia dan mainan)..Renungan bersama...

Indahnya Islam...menjawab semua persoalan hidup kita ( manusia dan jin ) dengan cukup sempurna,jelas dan meyakinkan..Islam adalah mudah..jika kita tetap thabit berpegang kukuh kepada al-Qur'an dan as-Sunnah sebagaimana wasiat tentang peninggalan Nabi kepada kita umatnya.. Kasihnya Nabi kepada kita sehingga menangis sehingga pengsan apabila diberitakan dari Jibril AS bahawa terdapat tingkat neraka khas untuk umatnya yang ingkar..berlinangan air mata Rasulullah bila mana diberitahu ada umatnya yang akan masuk neraka..dan apa permintaan terakhir Baginda kepada malaikat sebelum dicabut nyawanya?

Galaskan kepadaku semua azab sakaratulmaut umatku ke atas diriku agar mereka tidak akan merasa sakitnya menemui mati.

Hari ni..sudah berapa kali kita berselawat ke atasnya?muhasabah bersama..agar esok dipertemukan dengannya Kekasih yang Dirindui..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Eidul Adha di lembah Nil

luvly mum

abawaini habibain

abawaini habibain

tinta murabbi

Mahasiswa adalah aset negara. Hal demikian kerana mahasiswa adalah generasi intelek yang menjadi harapan kepada masyarakat. Kekuatan semangat, intelektual dan idealisme tinggi merupakan kuasa penting mahasiswa. Justeru, hakikat ini perlu disedari dan diimplimentasikan agar kualiti mahasiswa pada hari ini selari dengan harapan masyarakat. Masyarakat juga meyakini, mahasiswa adalah harapan untuk menjadi pemimpin yang berintegriti tinggi.


Oleh itu, skop pemikiran mahasiswa tidak cukup sekadar memikirkan bagaimana hendak hidup kaya raya. Tidak cukup sekadar memikirkan bagaimana membina keluarga bahagia. Tidak memadai sekadar memikirkan design rumah idaman yang ingin dibina satu hari nanti. Akan tetapi, skop pemikiran mahasiswa memerlukan sedikit anjakan agar berjiwa besar. Mahaiswa harus berfikir seperti seorang negarawan. Memikirkan bagaimana halatuju ekonomi negara. Pendidikan bagaimana yang boleh memanusiakan manusia. Halatuju politik bagaimana yang boleh memberi manfaat kepada rakyat. Masyarakat bagaimana yang dicita-citakan.


Mahasiswa tidak boleh bersifat individualistik kerana kita adalah makhluk sosial yang bertanggungjawab sesama masyarakat. Justeru, mahasiswa perlu berfikir bagaimana ingin menjadi generasi yang diimpikan oleh masyarakat sebagaimana yang disebut oleh alQaradhawi sebagai ”generasi kemenangan yang dinanti-nantikan”. Mahasiswa mestilah berfikir sebagai seorang negarawan yang bertanggungjawab membangunkan negara dan memberi manfaat kepada masyarakat.Ini bukanlah satu angan-angan kosong semata-mata akan tetapi tanggungjawab yang harus difikirkan bersama untuk menyempurnakan amanah Allah kepada hambanya sebagaimana firmanNya dalam al-Quran :Maksudnya : ” Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku”

(al-Dzaariyat : 56)


Firman Allah dalam surah al Baqarah :Maksudnya :Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui."

(al-Baqarah : 30)


Mahasiswa tidak boleh mengabaikan tugas memeperhambadakan diri kepada Allah. Pada masa yang sama konsep ibadah yang telah disalah tafsir perlu diperbetulkan. Mahasiswa perlu jelas akan konsep ibadah yang begitu luas. Melksanakan tugasan sebagai seorang negarawan juga adalah ibadah. Pemahaman sebegini sedikit sebanyak dapat meningkatkan motivasi mahasiswa walaupun dari pelbagai aliran pembelajaran dan bidang. Konsep ibadah sebenar adalah konsep yang adil kepada semua. Dengan ini, pemikiran mahasiswa tidak hanya memandang bahawa mereka dari bidang agama sahaja yang paling bertaqwa dan tinggi ibadahnya. Akan tetapi, penguasaan ilmu yang pelbagai kerana Allah serta sesuatu amalan yang memberi manfaat kepada orang ramai juga adalah ibadah besar yang akan mendapat ganjaran dari Allah. Maka beruntunglah mereka yang menguasai pengetahuan teknologi yang boleh memberi manfaat kepada masyarakat. Begitu juga bidang-bidang yang lain seperti ekonomi, pendidikan, undang-undang, kejutureaan dan sebaginya.


Tugas sebagai khalifah juga tidak boleh dilupakan. Sebagaimana disimpulkan oleh al-Mawardi dalam kitabnya yang mahsyur, Ahkam Sultaniyyah. Tugas utama khalifah ialah :


”Menegakkan agama serta mentadbir dunia dengan agama”


Tugas tersebut perlu disempurnakan. Mahasiswa Islam tidak boleh menganggap sudah melaksanakan tugas menegak agama dengan sekadar slogan yang dilaungkan. Akan tetapi mahasiswa Islam perlu berfikir bagaimana agama hendak diimplimentasikan dalam mentadbir dunia yang juga adalah amanah seorang hamba daripada Allah. Tugas ini selalu diabai dan dikesampingkan walhal ianya juga adalah amanah Allah kepada manusia.Justeru, mahasiswa perlu berjiwa negarawan yang merasakan bahawa amanah memimpin Malaysia adalah salah satu amanah dari Allah. Islam tidak sekadar anugerah Allah kepada individu akan tetapi perlu diadaptasikan agar bertepatan dengan nilai Islam sebagai ”rahmatan lil ’alamin”. Ibadah itdak boleh diabaikan dan perlu diluaskan maksudnya agar selari dengan konsepnya yang sebenar. Pada masa yang sama tugas kekhalifahan tidak boleh dikesampingkan. Mahasiswa harus memikirkan bagaimana hendak mengibadahkan khilafah dan pada masa yang sama mengkhilafahkan ibadah. Pemikiran sebegini harus di bina sejak awal lagi. Mana mungkin Sultan Muhammad al-Fateh akan berjaya membuka Constantinople sekiranya jiwanya tidak dipasak awal bahawa ”akulah pembuka Constantinople”. Hasil jiwanya yang dipasak kuat sejak kecil, maka semangat juangnya tidak terpadam dalam perjuangan membuka Constantinople walaupun cabaran yang dihadapinya begitu besar.